|
Publicatie geregistreerde verkooppunten en webshops |
Sinds deze maand publiceren wij geregistreerde verkooppunten en geregistreerde webshops op onze website. Deze ondernemers vallen onder het toezicht van Skal, maar zijn uitgezonderd van de certificatieplicht. Zij zijn wel geregistreerd bij Skal.
Verschil tussen registreren en certificeren
Het verschil tussen registreren en certificeren wordt onder andere bepaald door de omzet en het risico. Om webshops en verkooppunten met een beperkte omzet de kans te geven te starten met de verkoop van biologische producten of een beperkt assortiment biologisch te blijven aanbieden, kunnen zij zich laten registreren in plaats van certificeren. De voorwaarden voor de registratie zijn verschillend voor webshops en verkooppunten. Geregistreerde webshops betalen een jaarlijkse bijdrage, deze bijdrage is lager dan voor certificatieplichtige verkooppunten.
Doel publicatie van de registratie van webshops en verkooppunten
Het doel is om gelijkheid te bevorderen en de regeldruk te verminderen voor kleinschalige bio-ondernemers. Tot vandaag waren deze ondernemers niet vindbaar op onze website. Door de publicatie van deze lijsten kunnen de ondernemers bewijzen dat zij zich geregistreerd hebben en daarmee aantonen dat zij aan de biologische regelgeving voldoen. |
|
|
|
|
Nieuwe meldrichtlijn online |
Wat moet u doen als u twijfelt aan de biologische status van een product, omdat de biologische regelgeving (mogelijk) niet is nageleefd? De nieuwe meldrichtlijn biedt richtlijnen voor het handelen in deze situatie en beschrijft drie typen twijfel aan de biologische status van een product.
Voor vragen over de meldrichtlijn of het zelf uitvoeren van een onderzoek kunt u terecht bij Team Meldingen via 038-4268181 of notifications@skal.nl. |
|
|
|
|
Productregistratie mag, maar hoeft niet langer |
Wij willen u er graag op wijzen dat het niet langer verplicht is om nieuwe productregistraties in te dienen. Eerder was voor receptuureigenaren een productregistratie verplicht bij handel onder eigen naam of import. De beoordeling van de productsamenstelling is sinds de ingang van de nieuwe wetgeving stapsgewijs verplaatst naar de inspecties. Deze nieuwe werkwijze is voldoende om te borgen dat de samenstelling van de producten voldoet aan de wetgeving.
Productregistratie blijft als optie beschikbaar
Om een product op het biologische certificaat te laten vermelden kunt u ervoor kiezen een productregistratie aan te blijven vragen bij Skal. Na goedkeuring wordt het product vermeld op het certificaat en kunt u aan uw afnemers aantonen dat deze voldoet aan de verordening. |
|
|
|
|
Gedealcoholiseerde biologische wijn toegestaan |
Op 18 maart 2025 is de wetgeving gepubliceerd die Verordening 2018/848, bijlage II, deel VI wijzigt. Deze wijziging maakt het mogelijk dat biologische wijn gedealcoholiseerd mag worden.
Vorig jaar heeft Duitsland een dossier ingediend met daarin de vraag om dealcoholisatie van biologische wijn mogelijk te maken. Deze aanvraag is onderzocht door de deskundigengroep voor technisch advies inzake de biologische producten (EGTOP). EGTOP heeft aanbevolen om vacuümverdampingstechnieken op te nemen als toegestane praktijken.
Deel VI, punt 3.3 wordt gewijzigd door vacuümverdampingstechnieken op te nemen als toegestane praktijken, maar alleen voor de productie van volledig gedealcoholiseerde biologische wijn. Dit houdt in dat het alcoholvolumegehalte niet hoger mag zijn dan 0,5%.
Onder de ‘vacuümverdampingstechnieken’ vallen de dealcoholisatieprocessen ‘gedeeltelijke vacuümverdamping’ en ‘distillatie’. Beide technieken mogen afzonderlijk of in combinatie gebruikt worden. De voorwaarden hierbij zijn dat de gebruikte temperatuur niet hoger is dan 75 graden, de poriën voor filtratie niet kleiner zijn dan 0,2 micrometer en dat de distillatie onder vacuüm plaatsvindt (VO 2018/848, bijlage II, deel VI, punt 3.3). |
|
|
|
|
|
Toegestane processen en bewerkingen voor biologische producten |
De biologische regelgeving staat niet toe om de volgende bewerkingen op biologische producten uit te voeren:
- Processen waarmee verloren gegane eigenschappen van het product worden hersteld
- Processen waarmee de gevolgen van nalatigheid ongedaan worden gemaakt
- Verwerkingsmethoden die misleidend kunnen zijn met betrekking tot de ware aard van de producten
Processen zoals opmengen, wassen, verhitten, stomen, ontvliezen, schonen, etc. zijn alleen toegestaan als deze processen voldoen aan de wettelijke bepalingen. (Zie de wettekst uit Bijlage II Deel IV 1.6 van de VO (EU) 2018/848.)
Als u activiteiten uitvoert met biologische producten bent u verantwoordelijk dat uw proces voldoet aan de biologische regelgeving. Dit geldt ook als u deze processen in opdracht van een andere partij, dienstverlenend uitvoert en u niet de eigenaar bent van het biologische product. Als u niet-biologische ingrediënten gebruikt, moet u bewijzen dat deze zijn geproduceerd zonder het gebruik van GGO’s. U moet een GGO-vrij verklaring bij uw leverancier aanvragen en deze in uw administratie bewaren. |
 |
|
|
|
|
Voorraad zaaizaad of ander uitgangsmateriaal |
Als leverancier van biologisch zaaizaad of ander uitgangsmateriaal kunt u het aanbod plaatsen op www.organicxseeds.nl. Hierdoor vinden biologische telers u en uw aanbod.
Voor de biologische teelt moet namelijk biologisch uitgangsmateriaal gebruikt worden. Wanneer dit niet beschikbaar is, dan is er in sommige gevallen een ontheffing mogelijk. Om te bepalen of u een ontheffing kunt krijgen, kijkt Skal het aanbod van biologische rassen na. Biologisch aanbod van zaaizaad of ander uitgangsmateriaal is na te gaan op de website www.organicxseeds.nl. Op deze website vindt u op de eerste pagina onder 'veelgestelde vragen' informatie over hoe u uw voorraad kunt plaatsen op de website.
Denkt u ook aan het actueel houden van de voorraad? Dat betekent dat u deze afmeldt van de website zodat er niet onnodig ontheffingen worden afgewezen door verkeerde voorraadgegevens. |
|
|
|
|
Welke zoetstoffen zijn toegestaan in de biologische productie? |
In de biologische productie zijn er specifieke regels voor het gebruik van zoetstoffen. Hieronder vindt u een overzicht van de voorwaarden voor het gebruik van erythritol, xylitol en stevia in biologische levensmiddelen.
Erythritol Erythritol (E 968) uitsluitend van biologische productie, is de enige zoetstof die mag worden toegevoegd aan biologische levensmiddelen en is opgenomen in Verordening 2021/1165 Bijlage V.
Xylitol Biologische xylitol mag alleen als eindproduct worden verkocht en niet worden toegevoegd als ingrediënt of additief aan biologische levensmiddelen. Xylitol heeft een agrarische oorsprong en valt onder het toepassingsgebied van de biologische verordening.
Stevia Biologische steviabladeren mogen worden toegevoegd aan biologische levensmiddelen. Toch mag het extract van steviabladeren niet worden gebruikt in de biologische productie, omdat dit extract alleen op een chemische manier geproduceerd kan worden. De steviaplant kan biologisch worden geproduceerd, waarvan gedroogde of gemalen blaadjes als biologische stevia worden verkocht. Het is toegestaan deze bladeren als ingrediënt toe te voegen aan biologische levensmiddelen. |
|
|
|
|
Kan (zee)zout biologisch gecertificeerd worden? |
Zeezout en ander zout geschikt voor levensmiddelen en diervoeder kan biologisch gecertificeerd en geëtiketteerd worden. Dat kan wanneer het geproduceerd en verwerkt wordt volgens de biologische principes en de algemene productieregels, zoals beschreven in de biologische verordening. ‘Zeezout en andere zouten voor levensmiddelen en diervoeders’ zijn namelijk opgenomen op bijlage I van verordening 2018/848 als product dat nauw verband houdt met de landbouw.
Wat betekent dit voor biologisch zout in een biologisch product? In bijlage II, deel IV, punt 2.2.2, e, van verordening 2018/848 staat beschreven dat biologisch of niet-biologisch zout (met natriumchloride of kaliumchloride als basiscomponenten) dat in het algemeen wordt gebruikt bij de levensmiddelenverwerking, is toegestaan bij de levensmiddelenverwerking. Zout, biologisch of niet-biologisch, blijft een niet-agrarisch ingrediënt en om deze reden mag zout niet meegeteld worden bij de berekening van het percentage agrarische ingrediënten. |
 |
|
|
|
|
Wilt u meepraten over onze communicatiemiddelen en belangrijke onderwerpen? We zijn benieuwd naar uw mening. Meld u aan voor ons online panel BioBetrokken. U ontvangt dan maximaal 4x per jaar een uitnodiging. Deelname is laagdrempelig, zonder enige verplichting en alleen wanneer het u uitkomt.
|
|
|
|
|
|
|
|